Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


RSS ενημέρωση Αρχική Σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας Χάρτης πλοήγησης Μεγέθυνση Σμίκρυνση

 
     
 

Η ιστορία του Πειραιά

 

Αρχικά ο Πειραιάς ήταν μια νησίδα, εξ ου και το όνομα: " περαιώ " στα αρχαία σημαίνει διαπορθμεύω, μεταφέρω απέναντι, οπότε "πειραιεύς" ήταν ο "περαματάρης", αυτός που περνούσε απέναντι. Αυτό άλλαξε με τον καιρό, μια και το κενό μεταξύ ξηράς και Πειραιάς καλύφθηκε από προσχώσεις για να εξελιχθεί σε βαθύ θαλάσσιο σημείο, βάλτο και κατόπιν λασπότοπο, ίδια περίοδο που ο διορατικός Θεμιστοκλής προέβλεψε την στρατηγική του σημασία, έστρεψε πάνω του την προσοχή των Αθηναίων και φρόντισε να τον οχυρώσει.

     Ο Κίμωνας το 461 π.Χ. άρχισε να χτίζει τα Μακρά Τείχη, που ένωναν τον Πειραιά με την Αθήνα, κατασκευάζοντας το Βόρειο και Φαληρικό τείχος. Με το Νότιο ή Διάμεσο Τείχος, ο Περικλής ολοκλήρωσε τα τείχη, τα οποία γκρεμίστηκαν αργότερα από τους Ρωμαίους. Το μεγάλο αττικό λιμάνι γνώρισε πάλι την ακμή του στη σύγχρονη εποχή της Ελλάδας, όταν το 1835, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ιδρύθηκε ο Δήμος Πειραιά και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα κατασκευής δημοσίων κτιρίων.

    Η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής επήλθε στη δεκαετία 1860-1870, ενώ η σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Αθήνα και η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου το 1893 έφεραν τον Πειραιά στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας και τον ανέδειξαν στα τέλη του 19ου αιώνα στο σημαντικότερο κέντρο ναυτιλίας της περιοχής, με 50.000 κατοίκους. Όταν αργότερα έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών από τη Μικρά Ασία, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, περίπου 100.000 κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εδώ. Ο Πειραιάς δεν ήταν πλέον το "Πόρτο Λεόνε", το ψαράδικο λιμανάκι των μεσαιωνικών χρόνων.

Ο σύγχρονος Πειραιάς

 Σήμερα ο Πειραιάς είναι μια όμορφη πόλη 800.000 κατοίκων - μαζί με τα προάστια - και αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη διψασμένο για κάτι διαφορετικό. Βρίθει αρχαιολογικών χώρων, όμορφων νεοκλασικών κτιρίων, γραφικών αγορών και μουσείων (αρχαιολογικό, ναυτικό και άλλα), όλα αυτά αρμονικά δεμένα με τον χαρακτήρα του σαν λιμάνι.

   Μια βόλτα θα σας φέρει από την Πλατεία Κοραή στην Ακτή Μουτσοπούλου και το Πασαλιμάνι, ένα γραφικό λιμανάκι με ταχύπλοα και ιστιοφόρα πάνω σε έναν κλειστό κόλπο. Το άλλο λιμάνι του Πειραιά, το κεντρικό επιβατικό, βρίσκεται αντιδιαμετρικά αντίθετα σε σχέση με την κεντρική πλατεία, στην περιοχή των Ακτών Κονδύλη / Καλλιμασιώτη / Ποσειδώνος / Μιαούλη.

   Αν, τέλος, κινηθείτε κατά μήκος της ακτής ανατολικά, προς το Φάληρο, θα διασχίσετε μία από τις ομορφότερες περιοχές του Πειραιά, την Καστέλλα, γεμάτη μπαράκια και καφετέριες, ενώ λίγο πιο κάτω, στην Ακτή Κουμουνδούρου, βρίσκεται το Μικρολίμανο ή Τουρκολίμανο, το αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας. Εκεί, η περιοχή είναι φημισμένη τόσο για τις ψαροταβέρνες της, όσο και για τα παραταγμένα μπαρ - cafe που έλκουν την Αθηναϊκή νεολαία το Σαββατόβραδο ή τα πρωινά των αργιών

 

< Πίσω >  < Μπροστά > 
 


Αρχική Σελίδα | Το σχολείο | Γονείς | Ανακοινώσεις | Η πόλη μας | Διασκέδαση | Συνδέσεις | Επικοινωνία | Αναλυτικα Περιεχόμενα | Forum
Δημιουργία - Διαχείριση: Σκυλογιάννη Δήμητρα ΠΕ19
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ποτόγλου Κυριακή ΠΕ08
Αγγλική Μετάφραση: Πεσίνη Γιώτα ΠΕ06
Γαλλική Μετάφραση: Οικονόμου Όλγα ΠΕ05

Η σελίδα μας φιλοξενέιται από το ΠΣΔ
Καλύτερη θέαση σε ανάλυση 1280 x 1024

Copyright © 2009-2010 9ο Γυμνάσιο Πειραιά
Τελευταία ενημέρωση: