Συντήρηση Δημοτικού Θεάτρου
Το στολίδι της πόλης μας συντηρείται εκ θεμελίων λόγω προβλημάτων στατικότητας που προήλθαν απο τους σεισμούς του 1999.
Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά βρίσκεται σ' ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στην πλατεία Κοραή. Κτίστηκε τη δεκαετία του 1880 , σε σχέδια πιστής αντιγραφής του θεάτρου Μπολσόι νεοκλασικού στυλ από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Ιωάννη Λαζαρίμο(1849-1913) ενώ η ανέγερσή του διήρκεσε από το 1884 έως το 1895 με δάνειο απ' την Εθνική Τράπεζα 250.000 δρχ. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο που αποτελεί ένα απόλυτα συμμετρικό ορθογώνιο διαστάσεων 34 Χ 45 μ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία αποτελούν η είσοδος με το πρόπυλο, τους κίονες Κορινθιακού ρυθμού και το αέτωμα, αλλά και η εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου που εντυπωσίαζε τους επισκέπτες.
Το θέατρο κατασκευάστηκε με πρότυπο το "Theatre d' Odeon" των Παρισίων. Η αίθουσα είναι πεταλόσχημη, με πλατεία, θεωρεία και εξώστες σε τέσσερα επίπεδα, συνολικής χωρητικότητας 1.300 περίπου θέσεων. Η σκηνή είναι διαστάσεων 20 Χ 14 μ. με προσκήνιο και χώρο ορχήστρας. Το ύψος του πύργου σκηνής είναι 18μ. και το βάθος του υποσκηνίου 9μ. Η ακουστική του θεάτρου είναι θαυμάσια.
Το φουαγιέ είναι διώροφο και αναπτύσσεται γύρω από το πέταλο της αίθουσας. Αρχικά φιλοξενούσε χορούς φιλανθρωπικών συλλόγων και αργότερα εξελίχθηκε σε χώρο εκθέσεων και διαλέξεων.
Στο Δημοτικό Θέατρο έχουν φιλοξενηθεί πολλοί γνωστοί ελληνικοί και ξένοι θίασοι του λυρικού και δραματικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και χορευτικά συγκροτήματα, μουσικά και χορωδιακά σύνολα επίσης εμφανίστηκαν, κατά καιρούς, οι γνωστότεροι ελληνικοί θίασοι, τo "Εθνικό Θέατρο", "Η Εθνική Λυρική Σκηνή" κ.α. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορους βοηθητικούς χώρους του φιλοξενήθηκαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη Το θέατρο είναι το φως που φωτίζει το μονοπάτι της ανθρωπότητας και το Δημοτικό Θέατρο,για μας τους Πειραιώτες είναι η κρυμμένη αλήθεια της Ιστορίας του Πειραιά, αλλά και της Ελλάδας. |
|
|
|