Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Με αφορμή την ημέρα αυτή και ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΥΠΑΙΘ το Σχολείο προσπάθησε να αναδείξει το πρόβλημα και να προτείνει  λύσεις.

Ήδη από το περσινό σχολικό έτος υλοποιείται στο σχολείο το Σχέδιο Δράσης «Σχολική διαμεσολάβηση, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στο σχολείο» με βασικό σκοπό τη συγκρότηση ομάδας διαμεσολάβησης συνομηλίκων. Η ομάδα διαμεσολάβησης συνιστά την έμπρακτη αντίδραση στον εκφοβισμό, καθώς  αποτελεί την εναλλακτική μέθοδο ειρηνικής διευθέτησης διαφορών και συγκρούσεων μεταξύ των συμμαθητών, χωρίς την παρέμβαση ενήλικα. Βασίζεται στον εποικοδομητικό διάλογο, στην ενσυναίσθηση, στην ενεργητική ακρόαση και καλλιεργεί θετικό κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμαθητών.

Σε βιωματική εκδήλωση του σχολείου στις 09/03/2023 οι εκπαιδευτικοί του Σχεδίου Δράσης ανέπτυξαν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, διαφοροποιώντας το από τις ενδοσχολικές συγκρούσεις. Στη συνέχεια παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνάς που είχαν διεξαγάγει τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023 με θέμα την ανίχνευση του φαινομένου στο σχολείο. Κατόπιν, ενημέρωσαν τους μαθητές για τις επιμέρους δραστηριότητες της δράσης. Στο τέλος έδωσαν τον λόγο στην ομάδα των Διαμεσολαβητών, που αυτοσυστήθηκαν, διευκρινίζοντας τον ρόλο τους και ενημερώνοντας για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που βοήθησαν και διευκόλυναν την υλοποίηση της εκδήλωσης, τους γονείς των μαθητών-διαμεσολαβητών που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και όλους τους μαθητές μας, που συμμετείχαν με πνεύμα προθυμίας και συνεργασίας στην εκδήλωση.

print