Το 9ο Γυμνάσιο Πειραιά αδελφοποιήθηκε με το Γυμνάσιο Έγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους της Κύπρου. Η γνωριμία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, ΄΄όταν ομάδα μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας επισκέφθηκε την Κύπρο , στα πλαίσια ενός προγράμματος Erasmus Action2, στο οποίο συμμετέχει  ως στρατηγικός εταίρος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Διευθυντής, καθηγητές και ομμάδα μαθητών του 9ου Γυμνασίου επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Έγκωμης, προάστιο της Λευκωσίας και αποφασίστηκε από κοινού η πραγματοποίηση αυτής της αδελφοποίησης.

Στις 1 Απριλίου 2017, ομάδα 26 μαθητών, οι οποίοι συνοδεύονταν από την Διευθύντρια κα Μ. Συμεωνίδου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κο Μαυρομουστάκη και 3 καθηγητές, τους κους Πολυβίου Θ., Καρακόνδιλο Χ. και Νικολάου Ν. ήρθαν στον Πειραιά. ΟΙ μαθητές/μαθήτριες φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των ελλαδιτών συμμαθητών τους για 5 ημέρες έως την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη του Πειραιά, επισκέφθηκαν χώρους εξαιρετικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος κσι πραγματοποιήθηκαν κοινές ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και παιδαγωγικές εκδηλώσεις. Κυρίως όμως κύπριοι και ελλαδίτες μαθητές σφυρηλάτησαν τους δεσμούς αίματος που τους συνδέουν. Οι σύλλογοι των δύο σχολείων δεσμεύτηκαν να ανταλλάσσουν μαθητές για πολλά χρόνια ακόμη. 

Η επόμενη συνάντηση των κυπρίων και ελλαδιτών μαθητών θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία της Κύπρου το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου