2017-2018:

α) Γειτονιά του Ψυρρή

β)Μοναστηράκι: βιβλιοθήκη Αδριανού, ρωμαική αγορά, οθωμανικά κτίρια

γ)Πανεπιστημίου: τριλογία, στοές Αρσάκη και Πεσμαζόγλου

δ)Σταδίου, πλατεία Κλαυθμώνος, πλατεία Καρύτση, πλατεία Κολοκοτρώνη.

ε)Χώρος ιστορικής μνήμης (οδού Κοραή)

 

Ζώντας στον Πειραιά, το επίνειο της πόλης των Αθηνών, σκεφτήκαμε πόσο κοντά μας είναι το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσάς μας αλλά και πόσο άγνωστη μας είναι η πορεία των μνημείων της, των δεκάδων εκκλησιών της, των επώνυμων και μη κατοικιών της, των αυλών, των λουτρών, των κρηνών της.

Προσπαθήσαμε, όχι τόσο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για τα μνημεία και τους δημιουργούς τους, αλλά, μέσω αυτών, να «αφουγκραστούμε» την καθημερινότητα των ανθρώπων, τις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες τους, τα έθιμα και τις συνήθειές τους, τις μυρωδιές της αγοράς, τις γιορτές και τα γλέντια τους. Αναφερθήκαμε και σε ιστορικά στοιχεία ως μοχλό διασύνδεσης: στο αποτύπωμα Ευρωπαίων περιηγητών, στις καταστροφές «βαρβάρων» και χριστιανών από τον 3ο μέχρι τον 7ο αιώνα, στην πολιορκία του Μοροζίνι και την ανατίναξη του Παρθενώνα το 17ο αιώνα, στα θαυμάσια κτίσματα που απέκτησε η Αθήνα ως πρωτεύουσα τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου, για να τα δει να κατεδαφίζονται, να βανδαλίζονται ή να καταστρέφονται από τον πόλεμο και τις εμφύλιες συγκρούσεις της δεκαετίας του 1940 και από τη «νεοελληνική βαρβαρότητα» της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Πιστεύοντας πως φροντίζουμε ό,τι αγαπάμε και αγαπάμε ό,τι γνωρίζουμε, ελπίζουμε να συντελέσαμε, στο ποσοστό που μας αναλογεί, στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας, έτσι ώστε στη ζωή τους να αγαπούν και να φροντίζουν μία από τις ιστορικότερες και ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης.

Παράλληλα το πρόγραμμα προτείνει στους νεαρούς μαθητές μας έναν τρόπο ψυχαγωγίας που τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν «διά ζώσης» και όχι μέσω της τεχνολογίας και να γνωρίζουν την απόλαυση του αστικού περιπάτου και των θησαυρών που μπορεί αυτός να κρύβει.

*Στο πρόγραμμα αυτό ιδιαίτερη συμβολή είχε η αγαπητή μας συνάδελφος, κ.Γεωργία Κουτσιούκη, της οποίας η παρουσία και η βοήθεια υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικές.

Πειραιάς 31 Μαίου 2018

Οι υπεύθυνες  του προγράμματος καθηγήτριες

Μαρίνη Ειρήνη και Μεγάλου Μαρία